SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mleko w

  • Nowy Rok to idealny moment na wprowadzenie korzystnych zmian w życiu, a jednym z kluczowych obszarów, który warto poddać rewizji, jest zmiana nawyków żywieniowych i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Oto kilka wskazówek dla mężczyzn, którzy aspirują do schudnięcia i wprowadzenia zdrowego stylu życia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na obiad [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 564 Data: 2023-12-19 18:27:59
  • Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5500 Data: 2020-04-20 23:21:33
  • [...] o to, że jest jej za mało.  Podsumowanie Tak naprawdę dobrym źródłem witaminy B12 jest mięso (np. wołowe, indyk, kurczak) i np. wątroba, nerki, śledziona. Gorszym jest np. mleko czy serwatka. Wbrew błędnym opiniom powielanym w sieci większość roślin (kiełków, owoców, warzyw) nie zawiera istotnych klinicznie i dietetycznie ilości witaminy B12. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5450 Data: 2021-02-08 12:30:44
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mogą pełnić funkcję pysznego deseru, to właśnie zapewnia ich gęsta struktura. Białko roślinne a białko zwierzęce Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, jaja i mleko, mają naturalnie wysoką zawartość białka, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym złożonym z aminokwasów. Ułatwia to osobom spożywającym produkty zwierzęce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6039 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • [...] dla ustroju) w niewielkiej dawce (10-15 g etanolu dziennie) jest dobrze tolerowany i nie przynosi znaczących skutków ubocznych. Selen zawierają: zboża (0,01–0,55 µg/g11) mleko (<0,001 µg/g11) ryby jaja (0,01–0,022 µg/g11) warzywa, owoce (0,00–0,0022 µg/g11) Toksyczność selenu (tj. Selenoza), spowodowana nadmiernym spożyciem związku, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5063 Data: 2019-06-24 13:20:07
  • Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7358 Data: 2018-11-18 08:45:52
  • Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2412 Data: 2019-12-03 08:52:32
  • Aflatoksyny wydają się być marginalizowanie i w ogóle mało kto o nich słyszał. Bardzo często w Internecie pochopnie szafuje się słowami w rodzaju: „toksyny”. Często podciąga się pod tę kategorię metale ciężkie, herbicydy, leki, środki stosowane w przemyśle itd. Tymczasem, według słownika PWN, toksyna to «substancja chemiczna wytwarzana przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6499 Data: 2019-12-14 09:19:26
  • Białka: rola w organizmie, zapotrzebowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skomponowanie odpowiedniej diety jest opcją priorytetową każdego sportowca, któremu zależy na wzroście muskulatury. Dieta zbilansowana powinna bazować na dobranych proporcjach białka, węglowodanów i tłuszczów tak, aby umożliwiała wzrost masy ciała. Jednak sztuką kształtowania sylwetki nie jest tylko przytycie, ale przybieranie na beztłuszczowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8797 Data: 2018-08-18 16:45:24
  • Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7461 Data: 2018-03-02 11:01:03
  • Kolagen - super anaboliczne białko?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] kazeina jest uznana za „zło” przez wielu „szamanów” z Youtube oraz autorów „oświeconych” książek (np. Bożena Przyjemska uważa mleko za przyczynę wszelkich chorób i klęsk zdrowotnych u człowieka). Tymczasem kazeina wcale nie wypada słabo. Oto dane dotyczące kazeiny: leucyna: mięśnie (6.3%) < [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7111 Data: 2019-04-20 15:33:07
  • Dieta paleo - Zasady, jadłospis. Plan ewolucyjnego dziedzictwa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4715 Data: 2018-02-12 12:10:43
  • [...] w wersji słodzonej. Zapach napoju sojowego jest dość neutralny. Wrażliwa osoba wyczuje lekką trawiastą nutę, ale jak na napój sojowy to nie jest źle. Konsystencja przypomina mleko i dużym plusem jest tutaj niewielka ilość grudek, które w wielu tego typu napojów gromadzi się na dnie kartonu. Jako kawosz, zwracam uwagę na stopień zabielenia kawy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3218 Data: 2022-01-18 07:16:34
  • [...] wykorzystanie migdałów, orzechów laskowych, a nawet zarodków nasion zbóż i kiełków. Zawartość witaminy E w 100 g poszczególnych produktów żywnościowych: mniej, niż 0,5 mg - mleko i produkty mleczne, produkty zbożowe (kasze: jaglana, manna, gryczana, jęczmienna, ryż biały, płatki kukurydziane, mąka pszenna, bułki pszenne, makaron czterojajeczny), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6896 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • Gdy wyszukujemy informacji dotyczących znaczenia witamin z grupy B dla organizmu człowieka, pierwsze wskazówki jakie znajdziemy, będą dotyczyły układu nerwowego. Nie bez powodu witamina B6 dodawana jest do magnezu, jako element wspomagający jego działanie. Co warto zapamiętać? Witaminy z grupy B są niezbędnym elementem diety. Ich rola w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1762 Data: 2020-10-07 09:22:17
  • [...] do wypieku ciast. Rezygnując z produktów pochodzenia zwierzęcego, nie trzeba mieć jednocześnie na myśli pożegnanie z ulubioną formą śniadań lub kubka białej kawy. Tradycyjne mleko można z powodzeniem zastąpić mlekiem, czy też raczej napojem roślinnym. Nie wszystkie jednak mają takie właściwości, jak byśmy oczekiwali. Przykładowo, dla mnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1093 Data: 2022-01-21 15:23:32
  • Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5999 Data: 2018-10-15 13:08:53
  • [...] (jak skomentowała jego żona, która właśnie urodziła dziecko). Pod postem pojawiło się kilka komentarzy, że picie mleka matki jest niezdrowe, ale czy tak jest? Odkryto, że mleko kobiece to pokarm o właściwościach odżywczych i zdrowotnych, mające również silne właściwości immunologiczne, które mogą pomóc chronić niemowlę przed chorobami. Biorąc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 446 Data: 2024-03-11 22:06:18
  • Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców.  Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7424 Data: 2018-08-13 10:23:03
  • [...] (produkty roślinne). Zawartość niacyny w 100 g produktów spożywczych: poniżej 0,10 mg - sery topione i dojrzewające, kefir, śmietana, jaja kurze, 0,10 - 0,50 mg - mleko, jogurty, sery twarogowe, mąka pszenna wrocławska, płatki kukurydziane, owoce (jabłka, pomarańcze, truskawki), warzywa (kapusta biała, cebula, marchew), 0,50 - 1,00 mg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7911 Data: 2019-01-07 09:17:16